• CHP'DEN KENTE AKADEMİK YAKLAŞIM

    Cumhuriyet Halk Partisi Konak İlçe Başkanlığı, bünyesinde kurduğu Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci Çalışma Grubu toplantılarına devam ediyor. CHP Konak İlçe Başkanlığı Aydın Erten Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya İzmir’in kent araştırmacıları Orhan Beşikçi, Abdülkadir Hazman, İlhan Pınar ve Haluk Işık katıldı. Çalışma Grubu Başkanı Çağrı Gruşçu, toplantıya katılım ve katkılarından dolayı konuşmacılara teşekkür etti.

    Yönetim kriziyle gündeme gelen CHP Konak İlçesi’nde yönetimi ve görevi düşürülen ilçe başkanı Nilüfer Akyüz’ün çaba ve çalışmaları sonucunda faaliyet gösteren komisyonlar ve çalışma gruplarının etkinlikleri devam ediyor. Yoğun katılımın gerçekleştiği Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci Çalışma Grubu toplantısına İzmir’in kent araştırmacıları Orhan Beşikçi, Abdülkadir Hazman, İlhan Pınar ve Haluk Işık katılarak kentin kültür varlıkları, sanatsal yaşamı ve kentlilik bilinci hakkında değerlendirmelerde bulundu.

    Kayyum yönetimin atanmasına kadar geçen sürede görevini sürdüren ilçe başkanı Nilüfer Akyüz’e kent kültürüne yönelik parti içinde yaptığı özverili çalışmalar ve çalışma grubunun kurulmasına öncülük ettiği için teşekkür eden Çalışma Grubu Başkanı Çağrı Gruşçu “çalışma grubumuz kentin fiziksel, kültürel ve sürdürülebilir dönüşümünü gerçekleştirmek maksadıyla kentlilerin kolektif bellek oluşumunu ve kent kültürünü sağlayarak kentin planlama, yönetme ve denetleme süreçlerine aktif katılımını ve kentsel yaşam çevresine sahip çıkmasını hedeflemektedir. Bu nedenle yaşadığı kenti tanıyan, çevreye saygılı ve duyarlı, kentin kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkan, bilinçli ve aidiyet bağı güçlü kentliler yaratmayı ön koşul olarak kabul ederek çalışmalarımıza hareket katacağız. Bundan sonraki süreçte de hemşehrilerimizle birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” diye konuştu.

    Toplantı boyunca kentin kültürel, tarihsel, sanatsal geçmişi ve kentlilik bilincine yönelik değerlendirmelerde bulunan konuşmacılardan kent gözlemcisi Orhan Beşikçi kentin tarihsel süreçleriyle ilgili bilgiler aktararak “Damlacık konusu çok önemli. Damlacık’ta kamunun yüksek yararı diyerek bölgenin tarihsel değerleri tahrip ediliyor. Bu bölgeye sahip çıkılması gerekiyor. Yakın zamanda kent kültürüne yönelik “İzmir söyleşileri” adı altında etkinlikler gerçekleştirerek farklı ilçeleri ziyaret edeceğiz. İzmir’in çeşitli ilçelerinde kent kültürüne dikkat çekeceğiz” dedi.

    Toplantıya katılan İzmir araştırmacısı ve yazar Abdülkadir Hazman ise, Damlacık bölgesiyle ilgili yeterli bilgi sahibi olmak ve kentli olarak sorumluluk üstlenmenin çok önemli olduğunu vurgulayarak “Kenti ben dilinden çıkararak biz diliyle tanımlamalıyız. Ancak, biz demeyi öğrenmediğimiz müddetçe kentlilik bilinci gelişmez. Yapılan işlerden belediye başkanı, vali veya kent yöneticilerini sorumlu tutuyoruz da kendimiz aynı sorumluluğu taşıyor muyuz? Kentli olarak bilgi edinme hakkımızı kullanıyor muyuz? Sosyal belediyecilik, insanların ihtiyacına karşılık gelebilecek çalışmaların yapılmasını gerektirir. Mahallede bir sinema yok, tiyatro etkinliği yok ise sosyal belediyecilikten bahsedebilir miyiz? Hatırlarsınız; fuarda bir trenimiz vardı. İşte sosyal belediyecilik o trene sahip çıkmaktır, onu korumak, kollamaktır ve geleceğe taşımaktır.” şeklinde konuştu.

    Kent araştırmacısı ve yazar İlhan Pınar ise, kent kültürü ve kentlilik bilinci kavramının 90’lı yıllarda hayatımıza girdiğini ifade ederek İzmir’in 70li yılarda da kent olduğunu ancak 90’lı yıllarla birlikte yeni bir sürecin başlayarak kent sorunlarının artmaya başladığını belirtti. Pınar sözlerini şöyle sürdürdü: “Kente dönük bu sorunun bu kavramlaştırmanın bir tanımı olmalı. İzmir’in toplumsal, tarihsel ve kültürel varlığını harcadık. İzmir ile ilgili bin tane kitap yazılmış ve yayınlanmışsa bile İzmirliler bu kitapları dahi tüketemiyor. Çok güzel bir söz var: “Yaşadıkları kentin tarihini bilmeyenler o kenti sadece tüketeceklerdir.” Biz de bugüne kadar hep tükettik. İzmirlinin bir kent bellek haritası ne yazık ki yok. Bakın, 1317 yılında Karamanoğlu Mehmet Bey, İzmir’i fethetti ve üç yıl sonra bu fethin yedi yüzüncü yılı olacak. Peki, bunu kim biliyor? Kentli olmanın envanteri, dokümanıdır bunlar ve bir an önce kaynaklarda yerini almalıdır.”

    Tiyatro sanatçısı ve oyun yazarı Haluk Işık ise, toplumsal algı ve İzmir’in Türkiye’deki konumu anlamında sadece bazı basit bilgilerin yeterli olamayacağını belirterek “İzmir sadece “çekirdeğe çiğdem deriz, boyoz, gevrek” lügatı yapılan bir kent değildir. İzmir’in dokusunu, kokusunu bilmiyorsak, o zaman gettolar halinde yaşamaya başlarız. Kentlilik bir anlamda dünü bilmek bugünü paylaşmak geleceği tasarlamaktır. Kentler onlara sahip çıkanlarındır. Bir kent ithal yöntemlerle ne kent dinamiklerini, ne basınını, ne kültürünü, ne değerini idare edemez. Bizim iç dinamiklerimizi ortaya çıkarmamız için çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu nedenle de kentlilik ve kent kültürü derslerinin gerçekleşmesini önemsiyorum.” diye konuştu.

    Toplantının ardından Çalışma Grubu Başkanı Çağrı Gruşçu, toplantıya katılan konuşmacılara ve üyelere teşekkür ederken, çalışma grubu ile siyasetin kente bakış açısını değiştirecek, yeni bir kent algısını ve yaklaşımını yaratacak bir model uygulaması oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti.
  • 0 Comments:

    Yorum Gönder

    Adres

    Hürriyet Bulvarı No:5/1 K:3/302 Çankaya-Konak/İzmir

    E-posta

    cagri.gruscu@gmail.com
    another

    Telefon

    0232 425 8182
    0232 425 0505 (pbx)

    Mobil

    Whatsapp Hattı